Utmaningar med LIA

Utmaningar med LIA

Vår stora utmaning i år är att få ut våra studerande på LIA, Lärande i arbete. För att lyckas med detta har vi lyft på alla stenar.

Vintern var precis på väg att släppa sitt grepp och våren började kika fram lite smått. Precis då slog pandemin till med all sin kraft. Våra studerande skulle påbörja sin första LIA och såg fram emot att få pröva sina vingar i lönevärlden. För 30 personer drogs rullgardinen ner och många kontor stängde ner och blev tomma då Fplkhälsomyndigheten uppmanade oss alla att arbeta hemma om det var möjligt. Vi ställde snabbt om och erbjöd våra studerande andra kurser och hoppades att läget skulle lätta framåt hösten men ack vad vi bedrog oss.

När vi var tillbaka efter semestern förstod både vi och nästa gäng studerande att läget var i stort sett oförändrat. Vi fick tänka till igen och startade upp ett eget ”lönekontor” och genomförde kursen inhouse hos oss på Iterum Education. Vi hade både ett fysiskt kontor och för de som önskade, erbjöd vi arbete via distans med Zoom som hjälpmedel.

Vi behöver alla hjälpas åt i branschen och se vikten av att våra studerande kommer ut på sin så viktiga LIA. I Lönepoddens avsnitt 34 lyftes frågan upp på bordet. I avsnittet deltog vår utbildningsledare Anna Stenhede och Karlina Brusling, lönechef på Fazer. Bisittare var Zennie Sjölund från Srf konsulterna. Lyssna gärna hur de ser på saken och hur man som arbetsgivare kan bidra till att säkra framtidens kompetens.

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) är bekymrade över läget då en av hörnstenarna i YH-utbildningarna är just LIA. MYH har varit aktiva under hela pandemin med olika typer av webinarium och stödmaterial till oss som anordnare. I ett webbinarium lyftes frågan om LIA upp särskilt och vår LIA-samordnare, Eva Ragnehag, närvarade och delgav övriga YH-världen vår strategi för att lyckas med LIA. Du kan lyssna på hur vi och även på hur Xenter löst sin LIA under dessa tider. Det finns på Youtube.

Har ditt företag någon möjlighet att ta emot en studerande på LIA, på plats eller distans? Eller har du några andra idéer om hur ditt företag skulle kunna hjälpa era framtida kollegor? Kontakta i så fall Eva Ragnehag, LIA-samordnare på Iterum Education.

Nu arbetar vi vidare, tvättar händerna och håller avstånd!

Facebook Linkedin Twitter