Våra studerande berättar om hur det är att studera hos oss
För att få en bild av hur det är att studera hos Iterum Education har vi frågat några av våra studerande vilken erfarenhet de har.
Vilka kan bäst beskriva hur det är att studera hos Iterum Education? Våra nuvarande och tidigare studerande så klart. Läs vad Karin och Tusy säger om att studera till lönespecialist inom yrkeshögskolan. Vad som är viktigt för dig att tänka på? Vilka krav som ställs på dig? Några tips på vägen när du ska söka din praktik, LIA.
Så här tycker Karin om att studera hos oss?
Jag har tidigare jobbat som butikschef och kände jag saknade delar i min yrkesroll där jag hade väldigt lite kunskap om men fick frågor varje dag av från min personal. Jag ville även skola om mig till något nytt intressant jobb men ändå inom ramen av det jag jobbat med i så många år. Att studera till Lönespecialist innebär inte bara att lära sig grunden kring lön utan även arbetsrätt, bokföring, personalekonomi som t ex vad kostar en anställd per timme och hr-relaterade frågor, vilket jag tycker är kul och intressant.
Varför Iterum Education?
Jag läste på kring yrkesrollen på diverse hemsidor, tog kontakt med lönespecialister på Linkedin just för att få fram rätt bild av vad gör en LP i den dagliga verksamheten. Till YH-Mässan här i Stockholm mars 2019 tog jag med mig ett gäng frågor och funderingar som jag ställde till Lena och Lena vid Iterums monter. När jag gick på YH-mässan hade jag valt några skolor med Lönespecialist utbildning och gick till deras monter. Valet av skola blev enkelt då jag fick ett proffsigt och inspirerande mottagande vid Iterum Educations monter. Jag gjorde sen en nogsam research om vad tidigare elever tyckt om utbildningen och vad som sagts om skolan med dess lärare.
Första månaden som studerande
Jag säger som min skolkamrat summerade första terminen som student ”Ett bryskt uppvaknande” men såklart på ett positivt sätt. Första terminen är väldigt intensiv då det är många kurser och allt är nytt att lära. Det är ett högt tempo under termin 1 men det viktiga är att hålla huvudet kallt, följa läroplanen och hålla studietakten. Sist men inte minst ta hjälp av dina kamrater, våga fråga i forum och ha kul med kamraterna, Jag har funnit nya vänner som även kommer vara det när skolan slutar. Att jobba vid sidan om är inget jag rekommenderar men vi är alla olika, men jag valde att inte göra det för jag ville lägga 110% på utbildningen, faktiskt lära mig en yrkesroll ett hantverk och inte bara studera för att få godkända tentor och kurser.
Lärande i arbete (LIA)
Att redan dag 1 börja se sig om var det finns för företag där man kan tänka sig att göra sin LIA 1. Jag tänkte att det inte kan vara så svårt men av de 25 företag jag kontaktade fick jag ett ja och där gjorde jag min praktik. Många av mina kamrater sökte uppåt 50-60 företag. Så att söka praktikplats är svårare än vad jag trodde. Även ifall det är 6mån tills det är dags för praktik så sök ändå är mitt tips.
Hur ser jag på yrkesrollen efter LIA 1
Att jobba som Lönespecialist är mer än att trycka på knappen till att lönen kommer in på Ditt konto. Det är snårigt med alla lagar och regler som ändras ofta speciellt vid regeringsskifte. Det är oerhört mycket som jag måste kunna eller åtminstone veta var jag kan hitta informationen, t ex om avtalsförsäkringar. Lönespecialist är inte bara ett kontorsjobb utan det är även ett socialt jobb, där det krävs att man som lönespecialist har ett pedagogiskt lärande till medarbetarna, att kunna förklara på ett enkelt och tydligt sätt vad som gäller vid till exempel föräldraledigt. Under min första LIA fick jag se en annan sida än min trygga värld vid skolbänken, jag fick se min yrkesroll!
Jag har valt rätt utbildning
Jag längtar tills jag får mitt första jobb som Lönespecialist min första paycheck, mitt egna skrivbord med två skärmar, nya arbetskamrater och få visa mina kunskaper det jag lärt mig under min tid på Iterum Education.
Om du....
…gillar människor, detektivarbete som Sherlock Holmes för att hitta ett fel i någons lön, pedagogik, procentsatser, Excel och formler och beräkningar, avtal, riksdagen.se, skatteverket, arbetsrätt, engelska, statistik och älska Excel är ett måste – Så SÖK!
Tusys egna ord om LIA och yrkesrollen
Att tänka på inför LIA
Jag ser det som en självklarhet att man måste söka LIA själv. Jag tycker inte att man ska förvänta sig att skolan ska ha som uppgift att leta efter LIA-platser åt studenten. Även om LIA ingår i utbildningen så ligger faktiskt ansvaret hos en själv var hen vill praktisera, eventuellt arbeta. Det ger en bra träning att börja redan när man är student för att samla på sig erfarenhet att söka arbete, samt ha en bred förståelse om vilka företag som finns när man senare är färdigutbildad och är i yrkeslivet.
Då LIA är en viktig del av utbildningen ska man se till att göra sitt bästa! Att vara ute på LIA är inte samma sak som att vara i skolan bland alla klasskamrater och lärarna. Man är då på en riktig arbetsplats och lär känna nytt folk samt tar sig an nya arbetsuppgifter.
Det finns två tillfällen när man gör LIA, passa därför på att göra dem både på Inhouse och Outsourcing. Det gäller att vara engagerad då man har möjligheten att göra en verklig insats för företaget samt att försöka lära sig så mycket som möjligt när man ändå har chansen att vara hos de olika LIA-platserna. Eftersom alla företag jobbar på olika sätt och man lär sig så otroligt mycket genom att vara praktikant hos dem.
Yrkesrollen som lönespecialist
Att läsa till Lönespecialist är både intressant och spännande för den som är intresserad av siffror samt ett serviceyrke. Kärnkompetensen är löneberäkning och utöver den innehåller yrkesrollen även en rådgivande funktion inom företaget. Att vara behjälplig till kunder och medarbetare är något som driver en till ett bra jobb!
Vad gör man på jobbet?
Beroende på vilket företag man hamnar på avgör vilka arbetsuppgifter man ska göra.
Hamnar man till exempel på en lönebyrå, då arbetar man mycket mot kunder, hjälper dem med deras verksamhet eftersom de inte har någon löneavdelning och behöver därför hjälp med det.
Hamnar man på en löneavdelning på ett företag, inhouse, så får man lära sig att göra allt från ax till limpa, att vara kontaktperson till olika myndigheter, att stödja chefer och medarbetare med lönerelaterade frågor, är några utav de vardagliga arbetsuppgifterna.
Hamnar man på ett bemanningsföretag så får man åka till deras kundföretag och arbeta med varierande lönerelaterade arbetsuppgifter. Det finns otroligt många intressanta områden som man kan fördjupa sig i. Varje gång man kommer till en ny arbetsplats lär man sig alltid något nytt.
Medskick till dig som funderar på att söka
Läs och ta reda mer på information om utbildningen och se om det är något som passar just er/er personlighet.
Då löneyrket är högt eftertraktat på arbetsmarknaden och är i ständig utveckling krävs det att man har stor vilja att utvecklas inom lön. Kompetensutveckling är inte bara en investering för er själva men även för det företaget som anställer er. Jag önskar er allt gott och ett stort lycka till!