Säkra framtidens kompetens

Säkra framtidens kompetens

För att säkra framtida kompetensförsörjning blir det allt viktigare att arbeta strategiskt med rekrytering. Ett sätt kan vara att ta emot en studerande på LIA.

En bärande del i utbildningar inom yrkeshögskolan är närheten till branschen och att det ingår LIA (Lärande i arbete). Under sin LIA får våra studerande möjlighet att praktiskt tillämpa de kunskaper de tillgodogjort sig under sin utbildning. Merparten av våra studerande får sin första anställning hos ett företag där man gjort sin LIA.

Vi vill därför öppna upp ögonen för alla arbetsgivare som söker med ljus och lykta efter medarbetare med kompetens inom lön och redovisning. Att ta emot på LIA är ett första steg mot att trygga sin framtida kompetensförsörjning.

Våra utbildningar styrs av en ledningsgrupp som består av representanter från arbetslivet, skolväsendet, studerande och oss som utbildningsanordnare. Vi har pratat med en av våra ledamöter, Emelie Olsson som arbetar som Office Leader Payroll på Aspia, om fördelarna med att ta emot på LIA för att säkerställa att de har tillräckligt många konsulter i sin verksamhet. Aspia har höga tillväxtmål och därmed också ett stort rekryteringsbehov. Emelie påtalar att ett sätt att hitta kompetens inom lön är att ta emot på LIA. Som studerande får man möjlighet att prova på både konsultrollen och Aspia som arbetsgivare. Målet med att ta emot på LIA för Aspia är att rekrytera för framtiden.

Vi frågade Emelie om hon kunde ge tre tips på vad man bör tänka på för att lyckas med sin strategiska kompetensförsörjning genom att ta emot på LIA.

  1. Våga! Arbetsgivare måste våga ta emot på LIA. Det är så mycket värt att för en låg kostnad få möjlighet att prova på en framtida medarbetare.
  2. Ta emot fler! En fördel med att ta emot fler studerande på LIA samtidigt är att de då kan få stöd i varandra samt att det inte blir så hög belastning för handledaren.
  3. Annonsera efter LIA! Samla era ansökningsperioder till några gånger under året. Det blir enklare att hantera och ni ger alla sökande samma möjligheter.

Emelie slår också ett slag för att bli aktiv i en ledningsgrupp inom yrkeshögskolan. Som arbetsgivare har man möjlighet att påverka utbildningens innehåll så att den anpassas efter branschens behov. Dessutom är det ett bra sätt att marknadsföra sig och sin organisation gentemot framtidens arbetskraft.

Vill du ta emot en studerande på LIA från oss? Läs mer genom att klicka på knappen nedan!

 

Facebook Linkedin Twitter